Какво е класификация за енергийна ефективност?

Класифицирането на електроуредите по характеристика енергийна ефективност се осъществява посредством латинските букви от A до G, като най-ниският клас енергийна ефективност е G, а най-високият А. Всеки клас се розличава от предходния с 10% по-висок разход на електрическа енергия, спрямо отдаваната мощност.

От 2005 година се прилага директива на Европейската общност за означаване на консумацията на енергия от електроуредите за дома. Оттогава всички производители поставят на продуктите си етикети, на които е означена консумацията на енергия с букви от A до G. Според тази класификация, консумацията на уредите от клас B е с 10% по-голяма от тази на уредите от клас А, консумацията при клас C е с 20% по-голяма от клас А и т.н.
Освен буквата, показваща консумацията, в дясната част на етикета се предоставя и допълнителна информация относно точните параметри на енергийна ефективност и номинална консумация.

 

Можете да оставите своето мнение или да ни зададете въпрос

С натискането на бутона за изпращане декларирате, че сте съгласни с общите условия и правилата на ползване на страницата. Всички мнения се задържат за одобрение от редактор. Ако не виждате в момента мнението си не е необходимо да го изпращате повече от един път.



Всички цени, спецификации и снимки могат да бъдат променяни без предизвестие. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички снимки на продукти са илюстративни. Възможно е разминаване между изображението и реалния артикул, без това да променя основните параметри и характеристики му. Всички цени в сайта са в български лева и с ДДС 20%.